Kranio-sakral terapi

En avspennende behandlingsform som omfatter ansiktet, hodet, ryggsøylen og korsbenet.

Hva er Kranio-Sakral Terapi

En avspennende behandlingsform for å rette opp skjevheter som belaster sentralnervesystemet. Behandlingen omfatter ansiktet, hodet, ryggsøylen, korsbenet og halebenet. Dette er knoklene som beskytter sentralnervesystemet, dvs. hjernen og ryggmargen med ryggmargsnervene. Sentralnervesystemet kan man se på som kroppens kontrollsenter.

Hjernen og ryggmargen er omgitt av hjerneveske og membraner (bindevevshinner). Ved at man løsner membranene, slik at bevegelsene i hjernen og ryggmargen frigjøres, får kroppen mulighet til å helbrede seg selv. Kroppen vår er egentlig programmert til å klare det på egen hånd, bare vi gir den mulighet til det.

For høyt stress i hverdagen har en negativ innvirkning på kroppen vår. Stress påvirker også våre sentrale hjernesentre. Når man snakker om negativt stress kan dette gi følgende symptomer:

» Overspising

» Nedsatt seksuallyst

» Menstruasjonsproblemer

» Skjæring av tenner

» Konsentrasjonsproblemer

» Allergi og astma

» Bekymringer og depresjon

» Anspenthet og irritabelhet

» Søvnløshet

» Hodepine og migrene

» Svimmelhelt

» Høyt blodtrykk

» Forstoppelse og magesår

» Rygg og nakkesmerter

Kranio-Sakral Terapi er veldig godt egnet til å redusere kroppens stressnivå, og dermed hjelpe for problemene som er nevnt ovenfor. Behandlingseffekt kan ofte oppleves etter første behandling.

Hvordan virker det?

Kranio-Sakral Terapi forsøker å redusere spenninger i knoklene i ansikt, hode, ryggsøyle og korsben. Kraniets 28 ben som er sammenbundets av suturer, dette er «faseterte ledd» og sammen med bindevevshinnene på innsiden får kraniet en liten men viktig fleksibilitet.

Behandlingene består av forskjellig type teknikker, hvor alle har det til felles at det kun er lett berøring som blir brukt. Noen av disse teknikkene går blant annet ut på å påvirke kraniets suturer slik at normal fleksibilitet for knokler, membraner og nervesystem gjenopprettes.

Under selve behandlingen kan pasienten ligge på rygg eller mage. De fleste kan ha lett tøy på. Barn og spesiellt spedbarn kan få behandling når de sitter eller blir båret av pårørende eller terapeuten. Behandlingen er meget behagelig, og man kan ofte oppnå en dyp avspenning.

Historie/Bakgrunn

Kranio-Sakral Terapi ble fra 1930 årene en viktig del av den osteopatiske behandlingsmetoden. Den som får æren som grunnlegger av Kranio Sakral Terapi het William G. Sutherland. Han kalte da bevegelsen som finner sted i Kranio-Sakralesystemet for livets puls. Denne rytmiske bevegelsen eller pulsen er i balanse hvis alle benstrukturer i hodet, ryggsøylen og korsben beveger seg jevnt.

Mange osteopater har videreutviklet de kraniosakrale teknikker. En av de største pådriverne for forskning og utdanning av Kranio-Sakral Terapeuter er Dr. J. Uppledger. Han grunnla sin skole i 1976.

Trine Rosenberg har vært foregangskvinne for utdanning og videreformidling av Kranio-Sakral Terapi i Danmark (Silkeborg) siden 1986.

For barn

En fødsel er en stor stressfaktor. Først blir kraniet presset gjennom fødselskanalen, etterpå trekker man og vrir den lille kroppen for å frigjøre den. Undersøkelser viser at 88% av spedbarn utsettes for skader i større eller mindre grad. Disse skadene kan gi følgevirkninger på kort eller lang sikt:

» Urolighet og stress

» Hodepine

» Søvnproblemer

» Kolikk og fordøyelsesproblemer

» Motoriske problemer

» Redusert sugerefleks

» Skoliose og asymmetrier

» Forhøyet spenning i kroppen

For harde trekk og vridninger under fødsel gjør at kraniet og ryggsøylen kan få problemer med å finne tilbake til sin opprinnelige fasong. Skjevhet og asymetrier kan påvirke hjernen og ryggmargen som dermed ikke fungerer optimalt.

Kranio Sakral Terapi har egne teknikker til behandling av spedbarn og barn. Behandlingen hjelper kroppen til å rette seg selv og dermed redusere de fleste følgevirkningene.

I de fleste tilfeller opplever foreldrene en bedring etter få behandlinger.

For dyr

Kranio-Sakral Terapi virker også godt på dyr. Dyrene finner det behagelig og tar godt imot behandlingen. Ved å se på dyrets adferd og bevegelse kan man finne ut hvor i systemet en smerte eller blokkering sitter. Når man bruker Kranio-Sakral Terapi får mebraner i kraniet, ryggsøylen og bekkenet mulighet til å normalisere seg. Og dermed demper man stress påvirkningen etter traumer.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.