Lymfødemterapi

Lymfødem er en kronisk sykdom som gir hevelse (væskeansamling) i armer og ben.

Andre deler av kroppen kan også rammes. Lymfødem forekommer hyppigst hos kvinner.
 Mange mennesker lider av lymfødem uten å være klar over det, men når diagnosen er klar er det mulig å få hjelp.
 
 Sekundære lymfødem – kalles de former som oppstår når lymfesystemet blir påført en skade ved en operasjon eller lignende. Oftest oppstår sekundært lymfødem etter fjerning av lymfeknuter som følge av en kreftoperasjon og/eller ved strålebehandling.
 
 Primære lymfødem – kan være arvelig, og dukker oftest opp i forbindelse med puberteten eller ved andre hormonelle endringer. I ca 30% av tilfellene skyldes primære lymfødem sannsynligvis medfødte defekter i lymfeårene.
 
 Både sekundære og primære lymfødem er kroniske tilstander.

Hvilke symptomer har lymfødem?

Hevelse, vanligvis i arm eller bein. Hevelsen kan etter hvert føre til at vevet blir hardt. Man kjenner det ofte som spreng, tyngdefølelse eller en udefinerbar følelse av ubehag i armen eller beinet. Tilstanden er ikke farlig, men kan gi plager av varierende omfang.

Hvordan stilles diagnosen?

Ved å kjenne og trykke (palpasjon) på vevet og omkretsmål flere steder på begge armene/beina, vil det gi viktig informasjon for å kunne bedømme om det foreligger et lymfødem. I tillegg vil man vurdere andre mulige årsaker til hevelsen, for eksempel undersøke om det kan være en blodpropp som forårsaker symptomene.

Hvordan er forløpet?

Hvis man først har fått et lymfødem, kan det være vanskelig å bli kvitt det. Hvis man blir gående lenge med hevelsen uten tiltak, kan den øke i omfang og bli vanskeligere å behandle. Det kan derfor være viktig å starte behandling så raskt som mulig. Med god behandling og egen oppfølging kan plagene med lymfødem forbli moderate. Hvis tilstanden skyldes svulstvev, kan kreftbehandlingen gjøre at hevelsen forsvinner.

Hvordan behandles sykdommen?

Hensikten med lymfødembehandling er å redusere hevelse og ubehag i det berørte området. Hvis det er et begynnende lymfødem med begrenset hevelse, kan det være nok med tilpasning av en kompresjonsstrømpe som bør brukes ved behov. Strømpen skal være stram, men ikke ubehagelig. Behandlingen består ellers av lymfedrenasje, en massasjeform som stimulerer drenasjen av den oppsamlede væsken. Lymfedrenasje med øvelser, bandasjering eller kinesiotape

Gode råd til pasienter med lymfødem
 - Unngå for høy varme og kulde – ingen badstue
 - Unngå solbrenthet
 - Unngå skader – bruk hansker og andre hjelpemidler ved arbeid
 - Unngå insektstikk – bruk midler mot insekter
 - Ikke gå barbent ved ben-ødem
 - Rens alle typer sår og rifter godt
 - Søk lege ved bakteriell infeksjon (feber, rødlig hud, frostrier)
 - Bruk lite salt i maten
 - Plassér ekstremiteten (arm eller ben) høyt om natten
 - Ingen hard massasje på ekstremiteten
 - Ingen injeksjoner, akupunktur eller måling av blodtrykk på den ødematøse siden

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.