Triggerpunktbehandling

Triggerpunktbehandling med trykk eller med nåler.

TRIGGERPUNKTBEHANDLING

Et triggerpunkt er et hyperirritert punkt i et stramt bånd i en muskel eller fascie som kan forårsake både lokal og referert smerte. Et slikt punkt kan utvikle seg i muskler alle steder i kroppen, og kan for eksempel skyldes overbelastning eller feilbelastning. Det er ulike forklaringer på hvordan punktene dannes og hvor de er lokaliserte. Mange av triggerpunktene kan finnes på omtrent de samme steder hos ulike personer, og har et karakteristisk mønster av referert smerte (dvs. smerteutbredelse til et annet sted enn selve punktet).

Smerten fra et triggerpunkt kan ofte karakteriseres som dyp, verkende, jevn og stump (ikke skarp).

 Et hyppig forekommende triggerpunkt er i muskulatur ved skulderbladet som kan gi hodepine, samt triggerpunkter i setet som gir isjiaslignende symptomer i setet, baksiden/utsiden av låret, og evt. i leggen.

 Triggerpunkter kan være aktive eller latente. Et latent triggerpunkt kan aktiveres etter en akutt eller en gradvis overbelastning. Ved hjelp av nok avlastning kan det akutte punktet gå over i en latent tilstand, men vil mest sannsynlig ikke forsvinne helt uten behandling og eliminering av årsaken til at det oppstod.

Terapeuten stiller diagnosen gjennom en grundig undersøkelse av hele kroppen, og funn av triggerpunkter kan være en del av et mer sammensatt symptombilde. Det er viktig at det tenkes helhetlig, og at man forsøker å finne ut årsaken til triggerpunktet.

Behandlingen bør både være lokal i forhold til å behandle selve triggerpunktet, og mer generell i forhold til å jobbe med aktuelle årsaksfaktorer.

Den lokale behandlingen kan bestå av trykk mot punktet, nåling, trykkbølgebehandling, eller i noen tilfeller injeksjon.

Terapeutene hos OSS bruker en kombinasjon av trykk og nåling i behandlingen av triggerpunkter.

                                             

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.