Meditasjon sterkere enn morfin!

Ny undersøkelse med oppsiktsvekkende resultater. Innlegg hos ABCNyheter.no, 11. april 2011 - 20:31

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Meditasjon er vanlig praksis ved blant annet sykehus i Boston i USA. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Meditasjon sterkere enn morfin

Ny undersøkelse med oppsiktsvekkende resultater. 

Forskere fra Wake Forest Baptist Medical Center i North Carolina har påvist at meditasjon kan ha sterk smertelindrende effekt.

Les også: Meditasjon endrer hjernen

I alt femten personer ble undersøkt i eksperimentet hvor meditasjon av typen mindfulness ble anvendt. Metoden går ut på å fokusere på sin egen pust, i tillegg til å gi slipp på tanker og følelser som forstyrrer.

 

Kraftig effekt

Deltakerne fikk først et kort innføringskurs i meditasjon. Deretter fikk de en varm plate som holdt 50 grader celcius plassert mot sitt høyre ben. Forsøkspersonenes hjerner ble så skannet mens de mediterte - og resultatet var kanskje noe overraskende.

For mens morfin og andre smertestillende medisiner kan gi en reduksjon av smerte på omtrent 25 prosent, opplevde noen av forsøkspersonene at smerten ble redusert med hele 93 prosent.

Gjennomsnittlig lå reduksjonen på 40 prosent i forhold til hvor intens smerten føltes, og 57 prosent i forhold til hvor ubehagelig den opplevdes.

Reduksjonen kunne også måles på hjerneskanningen.

Todelt effekt

Meditasjonsmetoden som ble anvendt fungerer på to måter - den demper noen områder i hjernen, mens den stimulerer andre. Noen områder i hjernen kan kontrollere smerte, slik at den oppfattes svakere. Meditasjon aktiverer nettopp disse områdene.

Professor ved Institutt for sirkulasjon og billeddiagnostikk ved NTNU, Øyvind Ellingsen, sier til forskning.no  at dette forklarer hvorfor vi opplever mer smerte dersom vi er engstelige.

- Motsatt vil man oppleve mindre smerte hvis man er avslappet. Det utnytter legene blant annet ved å informere godt før en operasjon, slik at pasienten føler seg trygg, sier Ellingsen.

Vanlig praksis

Ellingsen har selv undersøkt hvor meditasjon kan påvirke hjerneaktivitet. I hans forsøk ble ACEM-metoden, Norges mest brukte og anerkjente avspenningsmetode, anvendt.

- Foreløpig har vi ingen studier der de forskjellige meditasjonsformene har vært sammenlignet, men ut fra erfaringer fra personer som har lært metoden, har vi grunn til å tro at virkningen på hjernen er omtrent den samme, sier han.

Han påpeker at meditasjon er en vanlig måte å praktisere på ved for eksempel Massachusetts General Hospital i Boston.

- Meditasjon brukes i det man kaller komplementære behandling av belastningslidelser og sammensatte lidelser, hvor man regner med at stress spiller en viktig rolle.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.