Finnes det en riktig sittestilling?

Finnes det en riktig sittestilling?

Som osteopater får vi nesten daglig spørsmålet: Hva er riktig sittestilling? Er det farlig å sitte bøyd fremover? Svaret er nei. Det er ikke farlig å sitte slik eller sånn, og det finnes heller ingen riktig sittestilling, men vi anbefaler ikke å sitte for lenge av gangen heller.

For å svare på spørsmålet om det finnes en riktig sittestilling, nei. Det finnes mange riktige sittestillinger. Du kan finne like mange sittestillinger som du finner mennesker. Alle går vi, løper og sitter forskjellig. Det viktigste er å finne en sittestilling som passer deg og som får deg til å slappe av. Forskning viser ingen sammenheng mellom sittestilling og fysiske plager.

Opplever du smerter i løpet av dagen når du har sittet mye ligger årsaken oftere bak inaktivitet eller statisk arbeid. Derfor er variasjon viktig. Noen enkle tips til å skape større variasjon og bevegelse i arbeidsdagen er:

  • Å hente noe oftere – fyll på kaffekoppen eller vannflaska oftere. Gå gjerne lenger enn du pleier for å få inn litt ekstra aktivitet
  • Varier mellom å stå og å sitte ved pulten.
  • Transporttrening. Har du mulighet til å gå eller sykle til og fra jobb? Eller kanskje du kan parkere bilen litt lenger unna arbeidsplassen.

Nøkkelen til mindre smerter gjennom arbeidsdagen er mer variasjon og aktivitet. Prøv å unngå statisk arbeid, ta pauser og få med kollegaene på aktiviteter gjennom dagen.

Teksten er hentet fra osteopati.org sine nettsider.